Sterkte en Zwakte analyse

Analytisch, Enthousiasme, Gedrevenheid
Hierboven zit u drie kernkwaliteiten van mij. Met de daarbij komende valkuilen, uitdagingen en allergieën. Deze ga ik nu per punt toelichten.
Analytisch: Ik kijk altijd erg kritisch naar mijn eigen gedrag en handelen in vele situaties. Dit komt voort uit mijn sportcarrière. Daarbij werd ik op jonge leeftijd al geconfronteerd met mijn ontwikkelingspunten. Toen ik 14 jaar was, kwam ik bij de KNVB te spelen. Hier kregen we aan het eind van elk seizoen, een papier mee met ontwikkelingspunten. Deze ging ik dan helemaal analyseren, om met de verbeter punten aan de slag te gaan. Toen ik de overstap maakte naar atletiek, werd dat alleen maar erger. Elke pas van de 100 meter werd gefilmd en geanalyseerd. Ik heb uren filmbeelden gekeken, van hoe ik beter mijn voet kon plaatsen tijdens het lopen, mijn houding in het startblok en mijn armzwaai.
Het analyseren komt nu ook erg terug in mijn ontwikkeling als sportontwikkelaar. Bij elke training die ik zie, gaat gelijk loopt ‘t, lukt ‘t, leeft ‘t door mijn hoofd. Daarnaast ben ik als coach ook elke wedstrijd bezig waar het beter kan. Om op die manier de trainingen zo te gaan inrichten dat we op de zwakke punten gebleken uit een wedstrijd, beter gaan worden. Wat mijn valkuil hierin is, dat ik er te lang over blijf nadenken. Daar werd het tijdens mijn sportcarrière vaak niet beter van en nu als sportontwikkelaar ook niet. Ik kan niet tegen sporters, die op trainingen of in de wedstrijd bij de kleinste weerstand beginnen met schreeuwen of huilen.
Er is wel een groot verschil tussen hoe ik als sporter was en als sportontwikkelaar. Voor mezelf was ik hard en was het nooit goed genoeg. Nu ben ik en daar ligt ook mijn uitdaging, sneller tevreden voor een andere sporter. Daarmee probeer ik mij aan te passen aan zijn wensen en verwachtingen.
Enthousiasme:
Ik ben erg enthousiast. Op deze manier probeer ik de sporters die ik train, met energie en plezier een training te laten beginnen. Door ze op een positieve manier te stimuleren, haal je naar mijn mening het maximale uit een sporter. Ik wil graag dat sporters het bij mij heel erg leuk hebben. Er moet hard gewerkt worden, maar altijd ruimte zijn voor een grap. Dit kan makkelijk gecombineerd worden. Uitdaging is daarin wel dat ik sporters meeneem in mijn verhaal en wat ik van plan ben. Anders kan het heel overdadig overkomen. Mijn coach heeft mij vroeger iets geleerd, wat ik zelf graag als coach ook wil uitstralen. Een keer moest ik een oefening doen, waarvan ik dacht dat ik het niet zou kunnen. Toen zei hij: ‘Jelmar, denk je dat ik je ooit iets laat doen, waarvan ik denk dat je het niet kan?’ ‘Misschien kan je het nu niet, maar uiteindelijk ga je het lukken.’ Daar moesten alleen een aantal weken voor getraind worden.
Negatieve sporters, moet ik zo ver mogelijk uit de buurt blijven. Ik hou niet van mensen die klagen en zeuren. Je bent lekker aan het sporten, probeert de maximale uit jezelf te halen of gewoon plezier te hebben. Laten we er een leuke tijd van maken. Sport is meestal voor de ontspanning of als uitlaatklep. Dan zit ik niet te wachten op negatieve invloeden.
Uitdaging is wel om realistisch te blijven. En om elke sporter uit zijn/haar comfortzone te halen en daarmee zichzelf te verbeteren. Dan gaat elke sporter moe en voldaan na een training richting huis. Dat geeft mij een goed gevoel.
Maak jouw eigen website met JouwWeb