Ontwikkeldoelen

Ontwikkeling jaar 3 Sportkunde Leerteam

 

In juli 2023 ben ik afgestudeerd als AD-Sport student in de richting van Clubkadercoach. Daarin heb ik mij eerst ontwikkelt als trainer, om daarna steeds verder een stapje achteruit te doen. Eerst ging ik trainers begeleiden bij een vereniging, om vervolgens het bestuur van een vereniging te ondersteunen in het maken van beleid. Deze 2 jaar zijn voorbij gevlogen en ik heb daarin zoveel geleerd, dat ik mij graag verder wilde blijven ontwikkelen. Dit kon door de doorstroom te maken naar het 3e jaar Sportkunde. Hiervoor moest ik van het begin af de helft van de week stage lopen. De Clubkadercoach is een nieuw begrip in de sportwereld en is ontstaan na onderzoeken van het NOC NSF om de sportverenigingen nog functioneler te laten draaien. Nu ik zelf als Clubkadercoach de afgelopen anderhalf jaar aan het werk ben gegaan. Wilde ik mij in deze hoek verder ontwikkelen, maar dan meer richting beleid. Ik heb contact gezocht met de sportparticipatie afdeling van het NOC NSF en zij kwamen met de reactie dat ze een plek voor mij hadden vanaf september. Hier was ik erg blij mee. Op maandag, dinsdag en woensdag zijn mijn stagedagen. Op maandag en woensdag op kantoor en dinsdag thuis. Ik ben vanaf begin september aangesloten bij de projectgroep hotspots. Deze is halverwege september gestart, dus ben gelijk vanaf het begin aangehaakt. Met onze projectgroep willen we in de komende 2 jaar uitzoeken, welke sportverenigingen het in Nederland heel goed voor elkaar hebben. Dit verdelen we onder in thema’s. Ik heb mij op het thema jeugd gefocust. In deze rol heb ik mij enorm ontwikkelt. Ik heb contacten gelegd met verenigingen, gesprekken gevoerd met verenigingen. Tussendoor bijeenkomsten met projectleden gepland voor tussentijdse evaluatie en overleg momenten. Zo ben ik erg gegroeid in mijn rol als manager. Daarnaast vond ik het superleuk dat ik ook een bijdrage heb kunnen leveren aan de vernieuwde Paralympische sportwijzer en heb ik een grote rol gehad in de succesvolle start dag van de campagne ‘Sporten met een handicap moet in 2030 vanzelfsprekend zijn’ .

Tijdens colleges op school heb ik mij met name door het vak managementvaardigheden erg kunnen ontwikkelen. Daar kreeg ik door verschillende testen en tools die we kregen, meer inzicht in mijn eigen vaardigheden en die van anderen. Deze kon ik dan weer op de stage context toepassen.

Tijdens leerteam hebben we zelf ook een keer een vergadering moeten organiseren en voorzitten. Hierbij heb ik van te voren een agenda opgesteld en de vergadering geleid. Hier kwamen erg positieve reacties op van mijn mede studenten. In een halfjaar ben ik enorm gegroeid. Dit kan ik aantonen, door de verschillende werkzaamheden die ik eerder genoemd in dit stuk tijdens mijn stage heb verricht. Daarnaast heb ik ook het teamuitje georganiseerd. Collega’s waren erg blij met de activiteit die we hebben gedaan. We zijn wezen padellen. Ze waren blij dat het binnen was ivm de weersomstandigheden en toch erg actief. Daarnaast was er ook ruimte om met elkaar in gesprek te gaan onder het genot van een hapje en drankje.

Een vak wat voor mij nieuw was, was financieel management. Daar heb ik geleerd hoe je als manager naar de balans en begroting van een organisatie kan kijken. Uiteindelijk heb ik voor dit vak een financiële analyse gemaakt van de atletiekvereniging uit Lelystad waar ik ooit ben begonnen.

Ik kijk er naar uit, om in mijn 2e halfjaar van het 3 jaar Sportkunde mijn minor Studieloopbaancoaching te gaan volgen. Dit doe ik op de Hogeschool van Saxion in Deventer.

Professioneel doel stage

Aan het eind van mijn stage wil ik bij 4 verenigingen op bezoek zijn geweest en in gesprek ben gegaan over jeugdsport. Om daarna te kunnen bepalen of ze in aanmerking komen als Hotspot.

Actie:

  • Kader maken met vragen
  • Contact leggen met verenigingen
  • Overleggen wie er mee gaat vanuit NOC NSF
  • Afspraken maken en bezoek voorbereiden
  • Bezoek vereniging
  • Terugkoppeling gesprek

 

Op dit moment heb ik 2 gesprekken bij verenigingen gehad en heb ik er voor begin januari nog 2 gepland staan. Dit betekend dat ik mijn doel om 4 verenigingen te gaan bezoeken ga halen. Ik heb alle stappen van de acties doorlopen. Er ligt een mooi kader met vragen die we aan de vereniging stellen. Zo krijgen we een beter beeld van de verenigingen en kunnen we kijken of ze op het thema jeugdsport, wellicht in de toekomst als Hotspot kunnen worden aangeduid.

Persoonlijk doel stage

Meer zelf initatief nemen

 

Actie:

  • Elke maandag stagebegeleider een mail sturen met update
  • Directe collega’s op de hoogte houden van mijn afspraken met verenigingen
  • Met Gabriella elke week afstemmen wat ik kan doen op Paralympisch gebied
  • Overdracht gesprek Manon + Lars
  • 5 gesprekken met medewerkers NOC NSF van een andere afdeling dan sportparticipatie

 

Ik heb mijn stagebegeleider Lars elke week een mail gestuurd met een update over de week daarvoor. Manon en Gijs heb ik elke dag betrokken over afspraken met verenigingen. Met Gabriella heb ik contact gehad over de IPC Classificatie Code en de Paralympische sportwijzer. Daarnaast heb ik een presentatie gegeven op de bijeenkomst ‘Sporten met een handicap moet in 2030 vanzelfsprekend zijn.’ Het overdrachtsgesprek met Manon en Lars heeft inmiddels plaatsgevonden.

Ik heb met deze 5 werknemers van NOC NSF gesproken.

 

  • Tom Lucas – Teamleider Athlete Service
  • Demi Bod – Online marketing
  • Sjaak Bohmer – Team NL Branding
  • Milou Bootsma – Team NL Go
  • Jeroen Otter – Coach van de coaches NOC NSF

Maak jouw eigen website met JouwWeb